Börja planera för plantering av fröer och lökar till trädgården

Odling och trädgård är något vi förknippar främst med årets varmare månader. Men plantering och förodling kan börja lång tidigare, redan under höst och vinter sker förarbetet till nästa säsong. Det är en hel vetenskap att odla upp växter från frö eller lök men med rätt kunskap får du fantastiska resultat med lite framförhållning.

Planera i förväg

Som odlare har du ofta redan en idé om vilka sorts grödor du vill odla och vilka ytor du har till förfogande. Om du tänker odla ute i trädgården eller på en kolonilott, inomhus i lägenheten eller på balkongen. Allt detta har betydelse för hur och när du ska plantera. Som tur är finns det ofta skötselråd bifogade när du handlar, läs mer om individuella växter på CDON.

Om du planterar ute tänk på att lökar och fröer klarar sig bra under jord även i minusgrader. Många plantor är frostkänsliga däremot, därför ska du inte plantera dessa innan du är säker på att sista frosten i ditt område är över. Sverige är indelat i klimatzoner ur odlingsperspektiv och ju längre söderut du är desto tidigare kan du plantera.

Inomhusodling under vinterhalvåret kan ibland kräva artificiell belysning, speciella odlingslampor. Vissa ytliga planterade fröer är också mycket känsliga för uttorkning och behöver noggrann övervakning.