Olika odlingszoner i vårt avlånga land

Sverige är visserligen inte ett speciellt stort land, men ändå väldigt avlångt. Från Skåne till Norrland är det många mil, och det är inte lika enkelt att lyckas med sin odling i norr som i söder.

På den svenska zonkartan kan man se vilken odlingszon man tillhör och anpassa sina egna odlingsplaner därefter. Det är inte bara kallare ju längre norrut vi kommer, det finns också andra begränsningar. Den främsta av dessa är antalet soltimmar.

Det är nämligen stor skillnad på att odla under midnattssol och att ha långa dagar redan i april och maj. Temperaturerna skiljer sig också mycket åt, beroende på om man befinner sig på kusten, eller längre inåt landet. Vindkast, risken för hagel och hårda regn påverkar också.

Hårdföra växter för din odlingszon

Det är inte alltid lätt att veta vilka växter som kommer fungera i just din trädgård, men till att börja med bör du undersöka vilken odlingszon du tillhör. Titta sedan efter information om just detta när du köper växter och frön.

På nätet finns det ett stort utbud av sidor där man kan köpa frön, lökar och levande växter. Kolla gärna in utbudet på CDON när du själv ska planera just din trädgård. Här finns det mycket att välja på av både fröer och annan trädgårdsutrustning.