Ut och cykla i skog och mark

Cykling är inte bara ett rolig träningsform, utan även ett fantastiskt sätt att uppleva vår vackra natur. Att ge sig ut på cykeläventyr i skog och mark är ett härligt sätt att spendera en för- eller eftermiddag och här kommer några tips för nybörjaren.

 

Skaffa en ordentlig cykel

Att cykla i skogsterräng kräver mer av en cykel än att bara cykla på landsvägar. En lågpriscykel kan därför vara ett dåligt val då den mest troligt inte kommer att ha samma livslängd som en av högre kvalitet. Och när det kommer till val av cykel är nog en mountainbike det bästa alternativet.

 

Hjälmen viktigast av allt

Ingen annan utrustning är dock lika viktig som hjälmen. Även här är det värt att köpa en ordentlig. Det finns också mountainbikehjälmar med skärm som skyddar ögonen mot solen.

 

Att cykla i skogen

När man cyklar i skogen håller man inte en konstant hastighet som på landsvägar. Det är alltid viktigt att anpassa hastigheten efter underlaget och något man måste vänja sig vid om man inte cyklat i skogen tidigare. Målet är trots allt inte att ta sig fram så snabbt som möjligt utan att ha roligt och uppskatta tiden man spenderar på cykeln och ute i naturen.

 

Cykling på samma led som fotgängare

En sak man måste tänka på när man är ute i skogen och cykla är att man kan finna sig på samma stigar och vägar som de som är ute och går, joggar eller springer. Det gäller därför att alltid vara uppmärksam på vad som är framför en och använda ringklockan för att göra fotgängare medveten om ens närvaro. Sakta också in vid mötet för att inte riskera en olycka. För möte med ryttare på häst ska man dock undvika att använda ringklockan och istället försöka få kontakt med ryttaren på andra vis.