Pimpla i Stensjöarna

När vintern kommer med snö och is blir det ofta dags att ändra sin fiskestrategi. Vi lägger bort kastspöet och tar fram vinterutrustningen för att tackla fisket mitt ute på de istäckta sjöarna. I Stensjöarna är förhållandena ofta perfekt för isfiske och något alla borde prova på.

För att ta sig ut hit är det smidigast för många besökare att utgå från Sundsvall. Att ta ett flyg Stockholm-Sundsvall är nog det mest praktiska valet för alla som reser upp hit från södra Sverige. Sedan är det enklast att ta bilen västerut. Vid bra vägförhållanden tar det under en timme att ta sig ut dit. Stensjöarna består av Ytter-Stensjön och Över-Stensjön och båda lämpar sig väl för flugfiske på sommaren och pimpling på vintern. Sjöarna är små och lugna, här frodas öringen som kan bli upp till 50 cm lång och väga upp till ett och ett halvt kilo. Det finns 11 tjärnar runt i området om du vill prova fiskelyckan i flera vatten.

Hur länge området lämpar sig för isfiske kan naturligtvis variera från år till år. Men det är inte ovanligt att det är möjligt ända in på slutet av april. Allt emellanåt ser de som arrenderar området till att arrangera fiskemöten och då finns det ofta fika och varma drycker att köpa på plats. Ett sådan tillfälle är också perfekt för nybörjare till isfiske att ta sig ut hit. Med många erfarna fiskare runtomkring finns det gott om tillfällen att få både det ena och det andra tipset. Det finns också möjlighet att ta sig ut med arbetet då det finns stugor och konferensanläggning i närheten av sjöarna.

Men det är bra att veta lite redan innan man ger sig ut på isen. Till att börja med är det viktigt att klä sig varmt och i lager. En stor del av tiden sitter man still och när kroppen inte rör på sig genererar den också mindre värme. Att hålla sig varm är ju mer eller mindre ett krav för att få en trevlig fiskeutflykt under vintern.

Utrustningen är inte speciellt dyr. Så även om man inte är ute och fiskar ofta kommer det inte kännas som om man kastat pengarna i sjön. Förutom spöet, borren, pirken och betet behöver man även tänka på säkerheten och den utrustning som behövs för att vara säker ute på isen. Om du inte är stensäker på att isen är tillräckligt tjock ska du inte ge dig ut på sjön innan du pratat med någon kunnig. Du kan ringa lokala fiskeklubben eller turistbyrån för att få hjälp att kontrollera isens tjocklek.