Fiske i Stensjöarna

Stensjöarna ligger på gränsen mellan Medelpad och Jämtland, omkring en 3 mils resa västerut från Ånge. Allt som allt är det cirka 150 hektar fiskeområde i väldigt vacker natur. 

Området utgörs av elva tjärnar och små sjöar. En av dessa är en put and take som ofta hyrs ut i samband med konferenser och liknande. Detta betyder då att fiskar släpps ut innan de som hyrt aktiviteten kommer dit.

I de övriga fiskevatten är det huvudsakligen öring och röding man kan få på kroken. Öring finns i alla delarna av Stensjöarna medan röding finns i ett par av dem. Är man specifikt ute efter att fiska röding är det Stensjön man bör satsa på. Tar man sig till Lill-staftjärn eller Långtjärn kan man också få mört som nappar. Och i Hundtjärn går det även att fånga regnbåge.

Stensjöarna är en bra plats både för den erfarna fiskaren och nybörjaren. Så länge man satsar på lite kvalitetsutrustning och får lite användbara tips kan man ofta komma hem med en fin fisk eller två.

Prata gärna med de som fiskat i dessa vatten tidigare för att få tips om bra platser. Det går också att använda sig av kartor för att lära känna fiskevattnen lite bättre. När det gäller att spåra röding och öring kan man titta efter tvära kanter från grund till djup.

Både röding och öring gillar kallt vatten och är därför lättast att fånga antingen på försommaren en senhösten. Kallt vatten kan hålla kvar mer syre och fiskarna kan därför vara mer aktiv utan att trötta ut sig.

Stensjöarna har bra platser både för spinn- och flugfiske. Vilken metod man än föredrar gäller det bara att hitta vilken plats man känner sig mest bekväm vid. Men med 150 hektar kan man alltid prova en ny plats nästan varje gång man besöker området.