Vandra med hunden

Att ta med sig hunden ut i naturen kan vara en fantastisk upplevelse för båda, men det gäller att veta hur man gör detta säkert.

Träning behövs

För att en hund ska klara av långa vandringar gäller det att den har fått chans att träna upp både konditionen och muskulaturen. Även om man inte håller speciellt högt tempo vid vandringar kommer uthålligheten i musklerna sättas på prov när man går långa sträckor. Det finns många typer av träning man kan prova på för att förbereda hunden för långa vandringar. Allas har några bra tips på detta.

Sele eller halsband

Under vissa omständigheter får hundar gå lösa i naturen men det är ofta krav på att de måste vara kopplad. Läs mer om detta hos Naturvårdsverket. Det finns många fördelar med att använda en sele, men väljer man halsband kan man även låta hunden bära sin egen mat i en klövjeväska. Titta in på en hundbutik som Häromi för att titta på olika alternativ.

Tänka på tassarna

Hundars tassar klarar av mycket ute i naturen, men det kan variera ganska mycket från hund till hund, och underlaget i sig kan spela en roll i detta. Att investera i ett par skydd för tassarna kan vara mycket bra för hunden och gör att man inte behöver ta omvägar eller vända tillbaka för att man blir osäker hur hunden kommer att klara av ett moment.

Väder och vind

En annan sak som skiljer sig från hund till hund är hur bra de klarar av värme och kyla. För att vara rätt förberedd vid långa vandringar är det bra att se till att man har med sig värmetäcke till hunden. Tidig vår och sen höst bör man ha med sig detta oavsett.

Energiförbrukningen går upp

Ute på en vandring kommer hunden göra av med betydligt mer energi än hemma. Detta betyder att man behöver planera mer mat varje dag. Det är också bäst att försöka portionera ut detta över fler måltider så det inte äter bara ett fåtal riktigt stora.